Mokosi ir moko kitus

Senajame Inkūnų kaime, ant kalnelio, medinėje klėtelėje nendriniu stogu, veikia keramikos dirbtuvėlė „Amatų kalnelis“, kurioje šeimininkauja keramikė Renata Umbrasienė. Išskirtiniai jos darbai pagaminti vadinamosios „raugo keramikos“ metodu, kurio šaknys siekia XV – XVI amžius.


„Molį minkau gal jau du dešimtmečiai, – šypsodamasi sakė Tautinio paveldo sertifikatą turinti keramikė, – tačiau rimtai dirbti pradėjau gal prieš kokius 5 metus. Juolab kad man tai buvo ir, galima sakyti, tėra prasmingas laisvalaikio leidimas“.

2004 – aisiais moteris apsilankė Inkūnuose ir, kaip pati sakė, ši vieta ją užbūrė. Ji nusipirko beveik sugriuvusį, nuniokotą namelį, jį atstatė, paskui išdygo ir dar keli sodybos pastatai su šiai vietovei taip derančiais nendrių ir šiaudų stogais. „Esu beveik vietinė, – pastebėjo keramikė, – nes čia leidžiu 3 – 4 dienas per savaitę“.

„Amatų kalnelio“ svečius šeimininkė ne tik supažindina su vienu seniausių pasaulio amatų, tačiau ir pamoko pasigaminti kokį nors dubenėlį ar švilpynę. Molio dirbiniai degami lauko krosnyje.

R. Umbrasienė teigė nesistengianti savo darbus eksponuoti parodose, tačiau džiaugiasi, kai kažkam jos darbai patinka, nes jie pagaminti su rankų ir širdies šiluma. „Aš mokausi pati ir mokau kitus“, – sakė keramikė.

Straipsnio šaltinis: https://www.anyksta.lt/mokosi-ir-moko-kitus/#google_vignette

 

Language
Lithuanian
Open drop down